Kalendárium: 22. dubna 1467 – Jiří z Poděbrad zahájil vítězné tažení proti Jednotě zelenohorské

jiri-z-podebrad_ctibor-tovacovskyJiří z Poděbrad po několika pokusech řešit konflikt smírem, vypověděl válku odbojné Jednotě zelenohorské. Vzájemné obléhání a dobývání hradů, tvrzí a měst skončilo v létě úspěchem husitského krále. Katolická opozice však i do budoucna představovala pátou kolonu, vždy připravená jednat s útočníky.

Uskupení odbojné katolické šlechty bylo založeno již 28. 11. 1465 na hradě Zelená hora. Zakládajícími členy byli zejména příslušníci vysoké šlechty. Kromě samotného majitele hradu Zdenka ze Šternberka, to byli i jeho synové Jaroslav a Jan ze Šternberka, bratři Jan a Oldřich Zajícové z Hazmburka, Jindřich starší a syn Jindřich mladší z Plavna, Bohuslav z Vamberka, Jindřich z Hradce, Děpolt z Rýzmberka, Vilém z Ilburka, Burian II. z Gutštejna, Linhart z Gutštejna, Jan z Rožmberka a jeho bratr Jošt z Rožmberka, který tehdy zastával úřad vratislavského biskupa. Později uzavřela spojenectví s Jednotou i města, jako tradičně katolická Plzeň či s přispěním biskupa Jošta z Rožmberka i jeho Vratislav.

Jednota zelenohorská se snažila prostřednictvím svého vyslance Dobrohosta z Ronšperka o aktivní zahraniční politiku s cílem si zajistit zejména podporu papeže, bohudík se jejich aktivita zdála kurii příliš nereálná.

List krále Jiřího z Poděbrad adresovaný hlavě Jednoty Zdeňkovi ze Šternberka z 20. dubna byl praktickým vyhlášením války. Jednota zelenohorská reagovala 21. dubna uzavřením spojenectví právě se slezskou Vratislaví a začátkem června se k ní přidaly i další města jako Jihlava, Znojmo, Brno, Olomouc, Namyslów aj. Jednotu podporovala vlažně i většina katolického kléru v čele s biskupem Tasem z Boskovic.

Jiří z Poděbrad zbavil vůdce vzbouřenců Zdeňka ze Šternberka postu nejvyššího purkrabího a na jeho místo byl jmenován Jiřímu oddaný Zdeněk Kostka z Postupic. Zároveň s tím oblehl jeho šest hradů a stejně tak postupoval i u dalších významných signatářů Jednoty zelenohorské. V Čechách opanoval situaci Jiří z Poděbrad, spolu se svým synem Jindřichem a Pražany celkem snadno. Do Slezska vtáhlo královské vojsko doplněné o silné oddíly bratříků pod vedením Viktorína z Poděbrad, Zdeňkem Kostkou z Postupic a Ctiborem Tovačovským z Cimburka (ten později se vyznamenal i v bojích proti Matyáši Korvínovi a vždy věrně stál po  Jiříkově boku). Spojence Jednoty zelenohorské ve Slezsku zachvátila panika, v rychlém sledu padli Reichenbach, Münsterberk a Frankenštejn. Po vítězstvích ve Slezsku se vojsko přesunulo na Moravu, kde mj. obsazením kláštera ve Starém Brně pomohli obleženému Špilberku, jehož posádka zachovala věrnost Jiřímu z Poděbrad.

Moc Jednoty zelenohorské se rozpadla, král disponující zemskou hotovostí a zkušenou profesionální armádou doplněnou o bojem zocelené slovenské bratříky ji zasadil tvrdý úder. Královská moc se upevnila a přinesla krátký oddech. Již následující rok v čele křížové výpravy vstoupil na naše území Matyáš Korvín a část opozice jeho útok aktivně vítala.

Další informace o bojích s Matyášem Korvínem viz ZDE

Autor: Marek Štěpán (www.libri.cz, www.husitsvi.cz, www.zelenahora.cz, www.iweb.cz/tovacov)
(plz)

Tento příspěvek zařazen v rubrice duben, kalendárium. Bookmark the permalink.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam