Za poznáním pražských památek (1. část) – 10. dubna 2010 – Praha

5Ještě před prvními ptačími ohlasy rána vyjížděla šestičlenná výprava z Hradce Králové do našeho hlavního města. Naši pražští přátelé nám zde totiž přichystali velice pestrý poznávací program.
Místo setkání s účastníky zájezdu a zároveň první zastávka naší celodenní výpravy se nacházela před stadionem na Strahově. Ve chvíli, kdy se sešli ti z nás, kterým nebránily v příjezdu komplikace způsobené obvyklými potížemi Českých drah, jsme si mohli vyslechnout poutavě vyloženou historii stadionu, na jehož úpatí jsme stáli. Posléze jsme se vydali směrem k Petřínu.
Nedaleko Štefánikovy hvězdárny se nachází cílová stanice petřínské lanovky, a když naše výprava procházela kolem ní, velká část hradeckých neodolala pokušení, jež asi tříminutová projížďka lanovkou nabízí, a musela okusit pocit z cesty tímto na naše poměry netradičním dopravním prostředkem. Po návratu z projížďky jsme se bohužel setkali s neporozuměním našich přátel, kteří nepovažovali tuto „výpravu ve výpravě“ za hodnotnou, ba dokonce byla některými označena za bezdůvodnou až zbytečnou.
Pod Petřínskou rozhlednou jsme se setkali se zbytkem výpravy, která se předtím vypořádala s nástrahami Českých drah, a již v plné sestavě poté vyšli svižným krokem ku Hradčanům. Rychlé tempo bylo nutným průvodním opatřením této výpravy, pořadatelé totiž původně počítali s víkendovým programem, avšak nízký počet zúčastněných a neochota či nemožnost v Praze setrvat déle jak den těch, kteří na tuto akci přijeli, zapříčinili přeorganizování a stlačení dvoudenního programu na jeden den.
Byli jsme provedeni nesčetným množstvím zajímavých míst Prahy, mohli jsme spatřit jak turisticky oblíbenou Loretu, Černínský a Schwarzenbergský palác, Pražský hrad, kostel sv. Mikuláše, České Benátky, Betlémskou kapli, Staronovou synagogu, ale směli jsme také navštívit nejužší pražskou uličku, ulici Ve stínadlech, klášter klarisek, kubistické skvosty místní architektury a mnoho dalších míst, kam běžný návštěvník našeho hlavního města nezavítá, neboť ani netuší, že existují.
Naši průvodci, a především Honza, na němž leželo břímě zodpovědnosti nejtěžší,  se zapříčinili o nádherně a hlavně hodnotně strávený den. A ač jsme stáli na nohou od brzkého rána do pozdních odpoledních hodin, nepodařilo se nám navštívit vše naplánované, těšíme se proto na pokračování této velice zdařené akce.

Informace z druhého dne pak naleznete na http://svornost.com/?p=4684

Autor: Kuba

Tento příspěvek zařazen v rubrice společenské. Bookmark the permalink.

One Response to Za poznáním pražských památek (1. část) – 10. dubna 2010 – Praha

  1. Pingback: Svornost » Blog Archive » Za poznáním pražských památek (2. část) – 11. dubna 2010 – Praha

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Protected by WP Anti Spam